Pneumologie / Somnologie / Stomatologie

Facebook

Servicii Stomatologie

Igiena Dentara

Profilaxia reprezintă prima şi cea mai importantă etapa a îngrijirii dinţilor. Respectarea masurilor profilactice salvează timp şi efort şi elimina eventualul disconfort al tratamentelor stomatologice.

Întreţinerea unor dinţi sănătoşi tine de fiecare dintre noi, de felul în care aplicam procedurile simple de igiena orală.

După fiecare masă, resturile alimentare ce rămân pe dinţi şi între dinţi favorizează formarea şi depunerea plăcii bacteriene şi a tartrului dentar, acestea favorizând apariţia cariei dentare, a bolilor gingivale şi în final pierderea dinţilor.

Profilaxia presupune în primul rând igienizarea dentara zilnică, suplimentata şi completată de igienizarea dentara profesională realizată la un interval de 6 luni.

Profilaxia dentară:

  • Profilaxie personală: periajul dentar regulat şi folosirea mijloacelor complementare de igienizare, alimentaţia sănătoasă
  • Profilaxie profesională: consultaţia, periajul profesional şi detartrajul – efectuate de două ori pe an.


Pasta de dinţi: Majoritatea pastelor de dinţi au ca şi componente de bază calciul, fluorul şi o substanţă antiseptică. Există însă şi paste cu o componentă uşor abrazivă sau chiar substanţa uşor anestezică. Indiferent însă de tipul de pastă de dinţi ales, nu uitaţi că numai un periaj corect că tehnică, durata şi frecvenţa completează calitatea pastei de dinţi.

Aţa dentară (Dental Floss): Aţa dentară se găseşte în farmacii, în cabinete dentare sau în hipermarket, se recomandă utilizarea aţei dentare cel puţin o dată pe zi, iar atunci când nu este posibil, minimum de trei ori pe săptămână. Aceasta poate reduce riscul apariţiei cariilor cu până la 80%, cu ajutorul atei dentare putând fi înlăturată placa bacteriana din zonele greu accesibile periajului (spaţiile interdentale).

Apa de gură: Apa de gură este un produs antiseptic, antibacterian, ce combate dezvoltarea microbilor patogeni în cavitatea bucala. Aceasta nu înlocuieşte periajul dentar, ci îl completează.

Periuţa interdentară: Este recomandată purtătorilor de punţi dentare şi aparate ortodontice fixe. Este de mărimi diferite şi asigură curăţarea zonelor inaccesibile altui tip de periuţe.

Periuţa de dinţi electrică: Desi unii pacienţii sunt motivaţi de faptul că periuţa electrică este mai eficientă şi simt că dinţii se curăţă mai bine, este important sa se respecte aceleasi reguli de periaj. Se recomanda înlocuirea capului periuţei la interval de 3 luni sau mai devreme în cazul în care perii au început să se uzeze.

Periuţa de dinţi manuală: Periuţa de dinţi trebuie să aibă peri moi (soft) sau medii (medium) ca duritate pentru a evita lezarea gingiei. Recomandăm schimbarea periuţei de dinţi la interval de trei-patru luni. Periuţa de dinţi uzată nu poate curăţa eficient dinţii!

Duşul bucal: Aparatul prezintă un recipient în care se pune apă sau apă de gură şi o ansă (sau două, în funcţie de tipul aparatului). Ansa proiectează soluţia cu o presiune reglabilă, sub forma unui jet unic sau difuz. Duşul bucal este indicat pentru curăţarea zonelor greu accesibile şi pentru masaj gingival.

Igienizarea dentara profesională: Printr-o igienă orală defectuoasă placa dentară se poate transforma într-un depozit aderent pe dinţi numit tartru, acesta formându-se prin mineralizarea plăcii bacteriene - care serveşte ca matrice („burete”) pentru sărurile din saliva. Această procedură stomatologica constă în eliminarea depozitelor de tartru de pe dinţi şi din zona subgingivala. Aglomerările rugoase de tartru reduc eficacitatea periajului dentar, favorizând acumularea şi proliferarea de bacterii care constituie un rezervor de toxine şi un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare.

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar şi în cazul în care este efectuat corect şi regulat, nu este eficient în a îndepărta şi depunerile de tartru care se acumulează periodic pe dinţi; este necesară deci intervenţia de curăţare profundă şi de îndepărtare profesională a tartrului.

Numai realizată la un interval regulat de timp această procedură reduce şi chiar elimină riscul apariţiei afecţiunilor gingivale - recomandarea este că procedura să fie realizată la un interval de 6 luni.

Alături de medicii specialişti, igieniştii dentari sunt implicaţi în efectuarea igienizării dentare profesionale, respectiv a periajului dentar profesional şi a detartrajului.