Pneumologie / Somnologie / Stomatologie

Facebook

Informatii utile pentru pacienti

Aparatura moderna pentru apneea de somn - in Sibiu

Sforai? Te putem ajuta! Un simplu sforăit poate să mascheze o tulburare gravă a somnului care poate să vă pună viaţa în pericol.

Apneea în somn caracterizată prin pauze respiratorii peste 10 secunde, repetate uneori chiar de 50-60 de ori pe oră. Apare mai frecvent după vârsta de 30 de ani, de 2-3 ori mai frecvent la bărbaţi, iar 70% dintre pacienţi sunt obezi.

Pe timpul nopţii - sforăit intens urmat de pauze în respiraţie sesizate de partener, somn neodihnitor, agitat, senzaţie de sufocare, vizite frecvente la baie.

În timpul zilei - cefalee matinală, oboseală excesivă, somnolenţă accentuată şi adormire în circumstanţe neadecvate: în timpul meselor, al conversaţiilor, a şofatului sau când priveşte la televizor, precum şi scăderea libidoului, impotenţă, scăderea performanţelor intelectuale, iritabilitate, tulburări de concentrare şi memorie.

Pe termen lung deficitul de oxigenare dăunează grav organelor vitale, cauzează hipertensiune arterială greu controlabilă, palpitaţii, diabet zaharat sau dislipidemie. Opririle repetate ele respiratiei in somn cresc riscul de moarte in somn iar oboseala cronica care se instaleaza creste riscul accidentelor de circulatie. Risc crescut de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral mai ales în timpul somnului.

Metodă de tratament - aparat cu presiune pozitivă de aer (CPAP) prin intermediul unei măşti confortabile pe care pacientul o poartă în timpul somnului. Astfel sunt menţinute deschise căile respiratorii pe timpul somnului, împiedicând apneea şi sforăitul. În afară de CPAP se recomandă schimbări ale modului de viaţă: scădere în greutate, evitarea alcoolului, a tutunului şi a somniferelor

Pacientii care sufera din cauza sforaitului se pot adresa cabinetului pentru investigatii speciale si recomandari terapeutice. Inregistrarea somnului se face la domiciliul pacientului, in conditiile obisnuite de odihna ale pacientului, fara stresul spitalizarii.

În urma înregistrării somnului, se stabileşte diagnosticul şi gravitatea tulburărilor de respiraţie în somn. Dacă indicele de apnee este peste valoarea normală, este necesară o a doua noapte de investigat, tot la domiciliul pacientului, pentru stabilirea răspunsului la tratament. În urma rezultatelor investigaţiei, primiţi informaţiile necesare despre afecţiunea dumneavoastră şi despre tratamentul necesar.

Tratarea acestei afecţiuni va asigura un somn odihnitor şi creşterea performanţelor fizice şi intelectuale.