Pneumologie / Somnologie / Stomatologie

Facebook

Informatii utile pentru pacienti

Sforai? Te putem ajuta! Un simplu sforăit poate să mascheze o tulburare gravă a somnului care poate să vă pună viaţa în pericol.

Apneea în somn caracterizată prin pauze respiratorii peste 10 secunde, repetate uneori chiar de 50-60 de ori pe oră. Apare mai frecvent după vârsta de 30 de ani, de 2-3 ori mai frecvent la bărbaţi, iar 70% dintre pacienţi sunt obezi.

Pe timpul nopţii - sforăit intens urmat de pauze în respiraţie sesizate de partener, somn neodihnitor, agitat, senzaţie de sufocare, vizite frecvente la baie.

În timpul zilei - cefalee matinală, oboseală excesivă, somnolenţă accentuată şi adormire în circumstanţe neadecvate: în timpul meselor, al conversaţiilor, a şofatului sau când priveşte la televizor, precum şi scăderea libidoului, impotenţă, scăderea performanţelor intelectuale, iritabilitate, tulburări de concentrare şi memorie.

Pacientii cu sindrom bronho-obstructiv (astm bronsic sau bronsita cronica obstructiva - BPOC) pot beneficia de investigatii si recomandări de tratament.

Pentru amanunte va puteti adresa la Cabinetul de pneumologie.

Evaluarea astmului si bronsitei cronice obstructive:

Stiti ca suferiti de Astm sau BPOC sau doar banuiti, aveti probleme cu respiratia, senzatie de greutate in piept, senzatie de lipsa de aer, obositi la orice efort... in toate aceste situatii puteti apela pentru evaluare.

Evaluarea consta in examinare clinică, spirometrie cu test bronhodilatator, testarea oxigenării sângelui.

În funcţie de rezultate se poate stabili diagnosticul, recomandările terapeutice sau, în cazul infirmării cauzelor respiratorii, sunteti îndrumat catre alte specialităţi medicale. Pacientul diagnosticat cu astm sau BPOC trebuie să-şi verifice funcţia respiratorie prin spirometrie la fiecare 3 luni şi la orice modificare a respiraţiei. Pacientul nou depistat cu Astm sau BPOC trebuie investigat inainte de începerea tratamentului pentru stabilirea schemei terapeutice funcţie de deficitul respiraţiei.